.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Deák Bill Gyula, a bluesista!

Deák Bill Gyula, a bluesista!

Written By Tamas on 2014. április 12. | 16:36

A blues hazai királya évtizedek óta szórakoztatja a rajongóit. Deák Bill Gyula a Szímpatika Magazinnak vallott arról is, hogy mit érzett 1983-ban, mikor felkérték az István, a király egyik szerepére...

Sok legenda kering a hangodról. Igaz, hogy volt úgy, hogy operaénekes leszel?
Igazából arról volt szó, hogy szerették volna, hogy az legyek, mivel nagy hangom és hangterjedelmem van. Tisztelem és becsülöm az opera műfaját, de távol áll tőlem. Én bluesista vagyok, nem operaénekes.
Szakmailag azért érdekel az opera?
Érdekel, és van pár kedvenc előadóm is, pl. Pavarotti vagy Mario Lanza, de ez technikailag is nagyon más műfaj, nincsenek olyan trükkök, fortélyok, amiket át lehetne venni tőlük és alkalmazni a blueséneklésben.
Volt olyan mestered, akitől sokat tudtál tanulni?
Két ember volt Magyarországon, akitől nagyon sokat tanultam. Egyikük Orszáczky Miklós, a másik Szakcsi Lakatos Béla. Persze, ott voltak a nagy külföldi példaképek is, és volt is pár lemezem tőlük. Jimmy Hendrixet és Janis Joplint szerettem nagyon. A rhythm and blues volt a kedvencem, de persze a rockzene sem áll távol tőlem. Nagyon szerettem például Gary Moore-t.
Fiatalkorodban csak rádión keresztül lehetett külföldi zenéket hallgatni, és csak az tudott rögzíteni egy dalt, akinek szalagos magnója volt. Hogyan zenéltetek abban az időben, hogy tanultatok meg egy számot?
Volt a Szabad Európa Rádió és a Radio Luxembourg, rockzenét vagy bluest csak ezeken lehetett hallgatni. Nekem nem volt szalagos magnóm, de azért megoldottuk valahogy. Aki tudott angolul, az leírta a dalszövegeket, aki pedig nem beszélte a nyelvet, az fonetikusan lejegyzetelte, és úgy tanulta meg. Egyszerűen meghallgatták a zenét és leszedték a harmóniákat – akinek jó hallása volt, annak ez könnyebben ment. Mindenki máshogy csinálta.
Neked melyik volt a kedvenc időszakod: amikor a Hobo Blues Banddel játszottatok együtt, vagy amikor elindult a szólókarriered?
Mindegyik szép volt, de a Hobo Blues Banddel lettem ismert. Azután következett az István, a király, de előtte azért számos zenekarban játszottam a Loydtól kezdve a Syriusig. Nagyon sok helyen voltam sessionben vendégzenész, sokszor jammeltünk Orszáczky Jackiékkel, vagy beszállunk a Tátraiba. Sok örömzenélés volt akkoriban. Az is előfordult, hogy egyetemi klubokban léptünk fel, de 150-300 ember mindig eljött a koncertjeinkre, attól függetlenül, hogy hol játszottunk.
Hogy jött az István, a király?
Vikidál Gyula és Nagy Feró szóltak, hogy nagyon alkalmas lennék a szerepre, így kerültem bele. Kaptam egy anyagot, meghallgattam, tetszett, utána bementem a stúdióba. Sokan már előttem felénekelték a saját anyagukat, többek között Varga Miki, Nagy Feró, Sebestyén Márta. Amikor ezeket megmutatták, tudtam, hogy nagyon oda kell magamat tenni, hogy jó legyen a dolog és ne valljak szégyent, mert nagyon magasan volt a léc. Úgy gondolom, hogy jól helytálltam. A rockosok is mindent kihoztak magukból, pedig abban az időben sokan azt gondolták, hogy a rock a szakma alja. Azután persze összebarátkoztunk a színészekkel, és megváltozott a véleményük. Nem is volt semmi probléma, nagyon jó produkciót készítettünk, és jól is éreztük magunkat munka közben.
Amikor felkértek, nem lepődtél meg? Hiszen Szörényi Leventéék egy teljesen más műfajt képviseltek.
Rockos volt az egész, nekem tetszett, jó dallamok voltak, megcsináltam. Amit én elvállalok és megcsinálok, azt mindig felvállalom, és büszke is vagyok rá. Amit pedig nem érzek a magaménak, azt egyszerűen nem vállalom el.
Az István, a királlyal és a Hobo Blues Banddel lettél nemcsak országosan, hanem nemzetközileg is ismert. A legenda szerint Chuck Berryt is lenyűgözted. Hogyan találkoztatok?
Ő a Sportcsarnokban játszott, előtte pedig az Old Boys lépett fel, Tátrai Tibor, Póka Egon és én pedig vendégek voltunk. Elénekeltem egy számot, és Chuck Berry a színfalak mögött azt hitte, hogy egy fekete ember énekel. Mondták neki, ez egy magyar férfi. Erre azt mondta, hogy ő még nem hallott ilyen fekete torkú fehér embert, mint én. „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam” – szó szerint ezt mondta. Ez fantasztikus érzés volt, mert én nagyon szeretem és tisztelem őt.
Sosem fordult meg a fejedben, hogy hozzá hasonlóan gitáros legyél?
Megmondom őszintén, lusta voltam. Igazából nagyon gitárcentrikus vagyok és nagyon szeretem a gitárt, de úgy vagyok vele, hogy az ember egyet csináljon, de abban a lehető legjobb legyen.

(forrás: Szimpatika Magazin) A teljes interjú az alábbi linken olvasható. 

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger