.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , , » Nyolc évszak: a retro-érzés!

Nyolc évszak: a retro-érzés!

Written By Tamas on 2013. május 19. | 19:47

1987-et írtunk, mikor megérkezett a képernyőkre a legfrissebb TV-sorozat, a Nyolc évszak. Nézők millió ragadtak a képernyők elé, és várták izgatottan, hogyan alakul Borbás Brigi élete.

A vidéki pedagóguspár gyermeke a fejébe veszi, hogy szakít a családi hagyománnyal, és színésznő lesz. Fel is szökik a fővárosba, de a főiskoláról eltanácsolják. A család őrjöng, de nincs mit tenni, Brigi a saját útját akarja járni. Nagynénjénél, a már erősen bomlott elméjű Klári néninél húzza meg magát, és pincérnőként dolgozik a szintén rokon, Géza bácsi presszójában. Összekuszálódnak a szálak a családban, Brigi is egyik szerelemből esik a másikba, miközben nagyszerű kórképet kapunk a szocialista Magyarország fővárosának életképeiből.

A szintén 1987-ben indult teleregény, a Szomszédok kistestvére volt a Nyolc évszak, azzal a különbséggel, hogy korrekt egyórás epizódokat kaptunk hetente. A cím is súgja, hogy mindössze nyolc részről volt szó, de valamitől Brigi története a mai napig a nézők egyik nagy kedvence.

Nehéz lenne megfejteni a sorozat sikerét, de mindenképpen hozzájárul a nagyszerű szereplő gárda. A főszerepet az addig szinte ismeretlen Götz Anna alakította, s lett egy csapásra az ország kedvence. Mellette olyan fiatalok kerültek be a köztudatba, mint Bubik István, Kaszás Attila, Mácsai Pál vagy Pápai Erika. Klári nénit Gobbi Hilda játszotta briliánsan, míg Brigi szüleinek szerepében Horváth Sándort és Csomós Marit láthattuk. A csupa szív Rudi bácsi Kállai Ferenc volt, Géza bácsit pedig Tordy Géza alakította. Esztergályos Cecília, Moór Marianna, Balkay Géza, Hámori Ildikó, Simorja Emese, Benkő Gyula és Cseke Péter tette még teljesebbé az amúgy is impozáns névsort.

A sorozat zenéje is legendássá vált, többszörös aranylemez lett a betétdalokat tartalmazó nagylemez. Ma is mindenki kívülről fújja a főcímzenét, Balázs Fecó Évszakok című dalát, de a '80-as évek végének legnagyobb előadói mind adtak egy- egy dalt a szériához. Neoton Família, Dolly Roll, R-Go, Kováts Kriszta, Tolcsvay Béla, Varga Miklós és a Faxni zenekar dalai sorra felkerültek az aktuális slágerlistákra.

Igazi retro-érzés ma nézni a Nyolc évszakot, és elmerenghetünk az akkori Budapest utcáit látva, nosztalgiázhatunk a piros tárcsás telefonon, a címke nélküli Kőbányai sörön, a Commodore számítógépen, és a kommersz rumon.

A sorozat kapható DVD-n!


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger