.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Elhunyt Bárdy György

Elhunyt Bárdy György

Written By Tamas on 2013. május 28. | 8:01

Bárdy György Kiváló- és Érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa életének 2013. május 27-én, egy nappal 92. születésnapja után elhunyt. 

Az elmúlt évtizedek számtalan színházi és filmes szerepe szólalt meg az ő csodálatos baritonján.
Markáns, férfias, ironikus alkata, drámai ereje intrikus szerepekre predesztinálta, de utánozhatatlan sármja és fanyar humora minden szerepét átitatta - emlékezik a színészre a Vígszínház. Bárdy György már tizenhárom évesen már a helyi református templom kertjében lépett fel saját színjátszó csoportjával. Várkonyi Zoltán, a neves színész és rendező véletlenül látta meg a 16 éves fiút egy előadásban, és megígérte: le fogja szerződtetni majdani társulatához. Bárdyt 1945-ben le is szerződtette Várkonyi a frissen alakult Művész Színházba.  
1946-ban Jób Dániel szerződtette a Vígszínházba, ahol 1949-ig játszott. 1949-51-ben a Vidám, 1951-től 1958-ig a Madách, 1958-59-ben a Nemzeti Színházban játszott, majd három évig erdészként dolgozott. 1962-ben a kecskeméti Katona József Színházban folytathatta pályáját. 1964-ben újra a Vígszínház művésze lett, és haláláig a társulat tagja volt. Több mint 60 film-, és tévészerepben nyújtott felejthetetlen alakítást. Emlékezetes szerepei közül néhány: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: Liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Számos filmben játszott, köztük a Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, a Ripacsok és a Retúr című alkotásokban. 

A legnagyobb sikere mégis Jumurdzsák volt az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban. Sokat szinkronizált: az ő hangján szólalt meg például Máris szomszéd is a Mézga családban. 1958-ban Jászai Mari-díjat kapott.

1983-ban Érdemes Művész lett. Ugyanebben az évben nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta, 2000-ben Kiváló Művész lett. 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle életműdíját kapta. 2005-ben Kispest díszpolgárává választották. 2006-ban ismét megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. 2008-ban elnyerte a Gundel Művészeti Díjat. Bár hiányzott neki a színház, utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban. Bárdy György búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk családi körben történik.
 


(forrás:nepszava.hu)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger