.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , » 30 éves Udvaros Átutazója

30 éves Udvaros Átutazója

Written By Tamas on 2014. szeptember 24. | 13:49

Pontosan 30 éve vonult stúdióba Udvaros Dorottya, hogy felénekelje a Dés László - Bereményi Géza szerzőpáros dalait.

Ha visszagondolunk a nyolcvanas évekre, meg az évtizedet jellemző fontosabb hazai kulturális történésekre, magyar hanglemezekre – a sorban önkéntelenül is előre tolakszik az Átutazó című album.


Udvaros Dorottya akkor már ragyogó szépségű és tehetségű ifjú díva volt, korszakalkotó filmekben játszhatott főszerepet. A lemez dalait író Dés Lászlót már nagyon magasan jegyzett szaxofonos és szerzőként ismertük, Bereményi Géza pedig, a Cseh Tamás-korongok mitikus dalvers-írójaként volt jelen a köztudatban.
Ez a remek trió hozta létre az Átutazót, mely a címével ellentétben megmaradt kedvencként az igényes könnyűzenei kedvelőinél. Máig példa értékű, intim, szép vallomás az életünkről és a dolgainkról. Nem csak azokról, amelyeket a nyolcvanas években megéltünk, hanem mindarról, ami fontos tud lenni egy ember számára: szerelem, szépség, nosztalgia...
- Hogy mitől ilyen népszerűek még ma is ezek a dalok? Hihetetlenül sokat dolgozott ezen a lemezen Dés László és Bereményi Géza, ez érződik is rajta- árulta el Udvaros Dorottya. 

1985-öt írtunk, amikor boltokba került ez a bakelit korong, aztán 1993-ban CD-n is megjelent az anyag, majd a 2008-as Férfi és nő című koncert lemezre is felkerült róla néhány szerzemény. A dalok népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Vetkőzés című dal néhány éve újra felkerült a slágerlistákra, a Valami Amerika című film betétdalaként (Oroszlán Szonja, Varga Zsuzsa és Pély Barna előadásában), Váczi Eszter pedig a Hóesés című klasszikust vitte újra sikerre. 

Az album megjelenésének jubileumára Udvaros Dorottya új szólólemezzel készül, melyre a dalszövegeket ismét Bereményi Géza írja, a zenét viszont Hrutka Róbert komponálja.


1. Hóesés
2. Ha senki se vár
3. Vetkőzés
4. Aki úgy tudott bejönni az ajtón (eredeti klip!)
5. Botladozva (eredeti klip!)
6. A vendég (eredeti klip!)
7. Iskola (eredeti klip!)
8. Tegnapi bánat
9. A hiába szép
10. Egy átutazó 






Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger