.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 2. | 11:59

"Élünk és működünk"- Pa-Dö-Dő 25.!
1988 nyarán robbant be a siófoki nagyszínpadra a két színes hajú lány, és muszáj volt odafigyelni rájuk. Az akkori Interpop Fesztivál versenyzői közül a legtöbben már eltűntek a süllyesztőben, de a Pa-Dö-Dő még mindig aktív.Pontosan huszonöt éve, 1987-ben mutatta be egymásnak Presser Gábor a két énekesnőt, azóta szórakoztatják duóban a közönséget, és ahol fellépnek, ott még ma is garantált a jókedv. Falusi Mariann és Lang Györgyi hosszú utat járt be idáig, és még mindig nem pihennek! Csináltak új lemezt is, és koncerteznek is...

1988-ban...
- Az egyik régi dalotokat idézve: "Ünnep után visszaáll helyére az élet". Volt nagy felhajtás, vagy az idő múlásával átértékelődnek az ünnepek?
Mariann: – Az egyik nap pont ugyanolyan, mint a másik, ezért az ötvenedik születésnapom sem hatott meg. Lehet, hogy holnap sokkal fiatalabbnak érzem magam, mint két éve. Györgyi mellett szép lassan leszoktam az ünnepekről. Valószínűleg azért utálja ezeket a megmozdulásokat, mert az anyukájánál muszáj ezeket fokozottan nyomni. Az én anyukám is erőszakos. A mai napig kirakja a kertbe húsvétkor a tojásokat, én meg futkoshatok ott összevissza. Karácsonykor is ő gyújtja a gyertyát, de nálunk ezek szeretetteljesen telnek.
Györgyi: – Én ezeket álságosnak tartom. Nem azon múlik a szeretet, hogy állunk-e a karácsonyfa mellett Jingle Bellst énekelve, vagy festünk-e tojásokat! 
– Kezemben az új albumotok, ez már a huszonharmadik!
Györgyi: - Az a címe, hogy Hozott anyagból, és a mi nagy kedvenc magyar slágereinket énekeljük rajta, Koncz Zsuzsától Demjénen, Charlien, Cserháti Zsuzsán át Zoltán Erikáig. Szeretjük nagyon!
- Van még értelme lemezt készíteni?
Mariann: – Semmi értelme sincs, de mi öregek vagyunk már, és ehhez szoktunk. Legyen évente egy kézzelfogható termékünk, legyenek új dalaink. Ennek ellenére az emberek csak a régi dalainkat akarják hallani. Mindig kötelező elénekelnünk a Bye-bye Szását, a Szabó Jánost meg a Fáj a fejem című dalt.
Györgyi: – Legalább négy új szám legyen az új programban, hogy mi ne unjuk halálra magunkat! 
– Van valami, amit másképp csinálnátok, ha megtehetnétek?
Györgyi: – Én még ennyire sem mennék bele megalkuvásokba.
Mariann: – Zenekarilag mindent ugyanígy tennék, de lehet, hogy ha visszamehetnék az időben, akkor vennék egy kis kávézót, hogy öreg napjaimra legyen miből élnem.
– Mi változott az életetekben ötven felett?
Mariann: – Hihetetlenül rövidek lettek a napok.
Györgyi: – Nekem meg nagyon hosszúak!
– Talán azért lettek rövidebbek, mert sokat alszol...
Mariann: – Dehogy alszom. Jövök-megyek, mint a távirat. Most az a legújabb, hogy sportolok. Úszom és biciklizek!
Györgyi: – Még egy hétig, aztán abbahagyod!
- Mariann, te szólóban is egyre gyakrabban koncertezel. Fura volt megszokni, hogy nincs melletted Györgyi?
Mariann: - Borzasztóan bele tudom magam lovalni a legkisebb feladatokba is, olyan hévvel és boldogsággal csinálom, hogy csak na. Nagyon jó érzés, hogy bíznak bennem, hogy rám bíznak ilyen feladatokat. A kettő közötti különbség valami elképesztő volt. Az egyik egy nagyon nagy felelősség. Oda kell figyelni, koncentrálni kell. A Pa-Dö-Dő-ben meg szinte kéjesen beledőlök abba, hogy otthon érzem magam, és hogy ketten csinálunk mindent. Nagyon nagy kézfogás ez nekem. Másrészt a szóló koncertjeimre is eljön Györgyi, és az első sorból tapsol. Ez nagy erőt ad nekem.
– Gondolom, szakmailag is megváltozott sok minden az elmúlt két évtized alatt...
Györgyi: – Nem olyan könnyen izgatom fel magam, vagyis nincs már bennem az a lelkesedés. Megváltozott ez az egész. Ma már nem látok csillogó szemmel éneklő énekeseket. A politika meg a kereskedelmi tévék egy nyálas hálót szőttek erre a szakmára.
Mariann: – Tény, hogy jóval ingerszegényebb lett körülöttünk minden. Sok mutatványos van színpadon, de nem közvetítenek érzelmet. Nehéz megtalálni a művészetet, de ennek nincs sok köze a korunkhoz.
Györgyi: – Nincs meg az izgalom, ha megjelenik valakinek a lemeze. Régen ez másképp volt. Alig vártuk az Illés vagy a Neoton új lemezét, hogy milyen lett. Most például a musicallemez a divat, ezért mindenki azt csinálja. Ez nem izgalmas.
Mariann: – Csak hiteles embertől jöhet valami olyan, ami érzelmileg megérint. A média pedig nem róluk szól.
– Ha megkeresne most valamelyik kereskedelmi csatorna, hogy csináljatok egy műsort, mint régen, elvállalnátok?
Györgyi:
– Ha szabad kezet adnának, akkor hogyne! Ha nem adnák parancsba, hogy Dukai Reginát vagy akárkit kell meghívni vendégnek, akkor igen. Mi választanánk rendezőt, szerkesztőket. Lehet, hogy rossz ízlésünk van, de azt tükrözné az a műsor. Ha pedig kereskedelmi csatorna-tulajdonosok lennénk, akkor sok régi műsort visszahoznánk. Ma már nálunk nem lehet megmutatni egy CD-borítót a tévében, és nem lehet egy készülő koncertről beszélni, csak ha körbeírod nyolc mondattal, hogy mire gondolsz. 
Végezetül valami üzenet az emberiség számára?  
Györgyi: – Csak annyi, hogy élünk és működünk. Rólam csomóan azt hiszik, hogy meghaltam, vagy hogy nem tudok fellépni. Semmi gond nincs ezzel, tessék minket hívni, és megyünk!
Mariann: – Az indulásunkkor a színes hajunk meg a kövérségünk volt téma, most meg ez. Tolerancia! Tök jó, hogy Györgyi tolókocsival is fellép. Mindenki csak mondja a magáét, hogy így meg úgy kell segíteni a sérült embereken, aztán mégis beszólnak. Tessék elfogadni mindenkit úgy, ahogy van. Ezt üzenjük!

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger